Συμμετοχή της Καποδιστριακής Αναπτυξιακής Α.Ε. σε πέντε προτάσεις στο «Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2021-2027»
Η Καποδιστριακή Αναπτυξιακή Α.Ε. συμμετέχει ως εταίρος στην πρόταση έργου “Training, upskilling and entrepreneurship for smart careers in the BLUE economy - TRAIN4BLUE”. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για ειδικευμένους νέους και NEET (όχι στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την κατάρτιση) στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας. Η εστίαση είναι στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων της επόμενης γενιάς γαλάζιων επιχειρηματιών και στη δημιουργία μιας βάσης για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας στην κατάρτιση. Αυτό, με τη σειρά του, θα διατηρήσει τη γαλάζια ανάπτυξη της περιοχής του προγράμματος. Επικεφαλής εταίρος του συγκεκριμένου έργου είναι η UNIVERSUS CSEI - Πανεπιστημιακή Κοινοπραξία Εκπαίδευσης και Καινοτομίας από την περιοχή της Απουλίας.
Η δεύτερη πρόταση έργου στην οποία ο Αναπτυξιακός Οργανισμός συμμετέχει και έχει ως επικεφαλής εταίρο τον Ζωολογικό Σταθμό «Anton Dohrn» από την περιοχή της Καλαβρίας, έχει τίτλο «Transboundary network for the development of Specially Protected Areas of Mediterranean Importance and the South Adriatic Ionian Strait Ecologically or Biologically Significant Marine Area – SEATRACK”. Στόχος του έργου είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη των Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών Μεσογειακής Σημασίας (SPAMI) στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής του προγράμματος και να αναλύσει τις ευκαιρίες και τις επιπτώσεις στις οικολογικά ή βιολογικά σημαντικές παραθαλάσσιες περιοχές στον Πορθμό Νότιας Αδριατικής - Ιονίου, καλύπτοντας μέρος της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στους κύριους στόχους του έργου περιλαμβάνεται η υποστήριξη της ανάπτυξης περιοχών SPAMI στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος, οι διασυνοριακές κοινές δράσεις για EBSA, η συμμετοχή των ενδιαφερομένων και δημιουργία συναίνεσης, η αύξηση των προστατευόμενων περιοχών (στόχος 30% Στρατηγική ΕΕ για τη βιοποικιλότητα 2030).
Η πρόταση έργου με τίτλο “Interregional Thematic villages network Through Innovation Support Services - GrITheti2S” και επικεφαλής εταίρο το Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας αποτελεί την τρίτη πρόταση στην οποία συμμετέχει η Καποδιστριακή Αναπτυξιακή Α.Ε. Το έργο στοχεύει σε μια προσέγγιση διασυνοριακής ομαδοποίησης μεταξύ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που σχετίζονται με τον τουρισμό στην περιοχή του προγράμματος. Οι υπάρχουσες ΜΜΕ που σχετίζονται με την τοπική γαστρονομία, τον οικοτουρισμό, τη φιλοξενία σε παραδοσιακούς προορισμούς, τον πολιτισμό και τον τομέα της δημιουργικότητας θα υποστηριχθούν από το έργο για ομαδοποίηση και δικτύωση με άλλα τουριστικά clusters στην ΕΕ, μαθαίνοντας από τη διεθνή εμπειρία και μεταφέροντας καλές πρακτικές (π.χ. θεματικά χωριά) στις στοχευμένες περιοχές των εταίρων. Αυτή η προσέγγιση θα διευκολυνθεί από μια Διαπεριφερειακή Πλατφόρμα Υποστήριξης και Ομαδοποίησης και από έξυπνες εφαρμογές που ενισχύουν την διασύνδεση και προσφέρουν στα μέλη της υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας.
Η τέταρτη πρόταση έργου με επικεφαλής εταίρο την Ειδική Εταιρεία Οικονομικής και Εδαφικής Ανάπτυξης της Μπαζιλικάτα και τίτλο “Empowering digital transformation for UNESCO sites through the cross-border cooperation in the programme area – DACC” στοχεύει να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών υπηρεσιών εντός των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην περιοχή του Προγράμματος Ελλάδας-Ιταλίας, σε ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Δεκαετία και τους συγκεκριμένους στόχους της για το 2030, η οποία λειτουργεί ως κατευθυντήρια οδηγία για την ψηφιακή εξέλιξη της Ευρώπης. Επιπλέον, το έργο DACC θα συμβάλει στην «Ατζέντα για την Ευρώπη», δηλαδή μια ανανεωμένη πρωτοβουλία της Ελλάδας ευθυγραμμισμένη με τους στρατηγικούς στόχους και τις προτεραιότητες του προγράμματος του UNWTO (United Nations World Tourism Organization), που παρουσιάστηκαν κατά την 69η CEU (Επιτροπή για την Ευρώπη).
Τέλος, η πρόταση έργου με τίτλο “Ecological Community Approach to Responsible Environmental Stewardship - ECOCARES” και επικεφαλής εταίρο τον Δήμο του Μαρούτζιο (Ιταλία) προκύπτει από την αναγκαιότητα αντιμετώπισης διαπεριφερειακών προβλημάτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη πίεση στις μικρές κοινότητες και με συναφή ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για τον χώρο. Οι περιοχές που εμπλέκονται στο έργο χαρακτηρίζονται από έντονες και άκρως εποχιακές τουριστικές ροές, που χαρακτηρίζονται από το φαινόμενο του υπερτουρισμού, το οποίο επηρεάζει υπερβολικά και αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων ή/και την ποιότητα των εμπειριών των επισκεπτών. Το εν λόγω έργο κινείται γύρω από τις δυνατότητες των κοινοτικών μονάδων κομποστοποίησης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη μέση λύση μεταξύ της βιομηχανικής και της οικιακής κομποστοποίησης για τη μετατροπή των οργανικών αποβλήτων σε κομπόστ υψηλής ποιότητας.